sunnuntai 22. huhtikuuta 2018

Jehovan todistajat ja syntymäpäivät

Muistan lapsuudesta ja koko todistajaoloajaltani sen, että en koskaan kyseenalaistanut kieltoa syntymäpäivien vietosta. Jo silloin perusteet kieltoon olivat mielestäni melko huonot, enkä nähnyt syntymäpäivien juhlimista mitenkään erityisen pahana, mutta koska en myöskään pitänyt sitä kovin tärkeänä asiana tai siitä sen kummemmin kärsinyt niin en asiaa erityisemmin jaksanut pohtiakaan.

Tosiasiassa tämä sääntö ja sen perusteet ovat aivan naurettavia, ja ovat hyvä esimerkki siitä, miten Vartiotorniseura muotoilee asioita ja tulkitsee Raamatun tekstiä omaksi edukseen.
Heti alkuun on korostettava, että Raamattu ei missään kohti kiellä syntymäpäivien viettoa.
Siksi järjestö on joutunut tulkitsemaan ja soveltamaan muita Raamatun kohtia syntymäpäiviin, mutta teoria ei kestä lainkaan tarkempaa tarkastelua.

Järjestön perusteet siihen miksi syntymäpäivät ovat syntiä ovat muunmuassa:
  • Raamatussa mainitaan kahdet syntymäpäiväjuhlat, molemmilla tapahtui murha. Koska Jumalan sana puhuu vain huonossa valossa syntymäpäivien vietosta, voimme päätellä ettei Jumala hyväksy sitä.
  • Raamattu ei kerro kristittyjen tai Jeesuksen viettäneen syntymäpäiviä 
  • Pakanallinen alkuperä

Käytetäänkö samaa ajatusketuja siis kaikkeen tulkittaessa mikä on sallittua ja mikä kiellettyä, vai ainoastaan niihin asioihin jotka järjestö haluaa kieltää?

Esimerkiksi koira on yleinen lemmikki Todistajilla, Raamattu ei kiellä koiran pitämistä lemmikkinä mutta mainitsee koiran lukuisia kertoja epäpuhtaana ja halveksittavana. Onko koira siis kielletty lemmikki?
Samoin kissoja palvottiin epäjumalina Egyptissä, kenenkään Jumalan tosi palvojan ei kerrottu omistavan kissaa. Kuitenkin monilla todistajilla voi olla kissa lemmikkinä.
Raamatussa myös silmien meikkaaminen mainitaan ainakin kahdesti kovin ikävässä yhteydessä: jumalattoman kuningatar Isebelin ja luopioituneen Israelin yhteydessä

Puhu perustellen - kirja, s.359-361
 

Raamatun syntymäpäiväjuhlat eivät siis olleet kivoja juhlia. Yleisesti ottaen murha ei kuitenkaan kuulu perinteisiin syntymäpäiväjuhliin, harvoin lukee lehdistä lasten synttäreiden päättyneen pään irrotukseen ja irtopään lahjoittamiseen lahjaksi syntymäpäiväsankarille.

Puhu perustellen - kirja, s.359-361
 
Syntymäpäivien juutalainen käytäntö ei tee syntymäpäivistä vääriä. Meillä on monia tapoja jotka eivät kuuluneet juutalaiseen ”kulttuuriin”. Raamattu ei kerro juutalaisten hääpäivien juhlistamisesta, tupaantuliaisista, valmistujaisista, ylioppilasjuhlista – emmekä silti pidä näitä tapoja väärinä.

Pakanalliseen alkuperään liittyvistä seikoista teen joskus vielä ihan oman postauksensa, aihe on sen verran laaja ja mielenkiintoinen. Tämä on varmasti se kaikkein yleisimmin käytetty peruste lähes asiaan kuin asiaan: pakanallinen alkuperä.
Tätä käytettäessä Jehovan Todistajat eivät ymmärrä että lähes koko ihmiskunnan alku on pakanallinen. Kaikella vanhalla, ennen kristinuskon saapumista alkaneella toiminnalla/asioilla on pakanallinen alkuperä koska se on ollut osa maailmankatsomusta, uskomuksia ja tapoja sen ajan maailmassa. Pakanallisuus liittyy ihan kaikkeen jokapäiväiseen toimintaan. Syöminen, juominen, korut, viikonpäivät, kalenterin käyttö, leijan lennättäminen, häälahjat, vihkisormus, kynttilöiden polttaminen, saunominen, hedelmällisyys, kravatin käyttö, taputtaminen/aplodit. Lähes kaikkeen kuului aiemmin uskonnollista tai taikauskoista ajattelua.

Kirjallisuudessa viitataan usein myös nöyryyteen. Todistajat haluavat olla nöyriä, eivät halua korostaa itseään tai järjestää juhlia itselleen. Sinänsä kaunis ajatus, mutta on täysin ristiriidassa sen kanssa että aivan samanlaisena huomion keskipisteenä ollaan esimerkiksi valmistujaisjuhlissa, joita ei ole kielletty.

Lisäksi, jos syntymäpäivät ovat ehdottomasti väärin, niin että niiden viettäminen voi johtaa erottamiseen, miksei Jumala kirjoituttanut kirjaansa kieltoa niiden viettämisestä. Miksi näin "vakava" asia on pitänyt jättää tulkintojen varaan. Raamattu antaa hyvinkin yksityiskohtaisia ohjeita kielletyistä asioista, mutta syntymäpäivät eivät ole mainittujen listalla.

Perusteet kieltoon ja kiellon noudattamatta jättämisen seuraukset eivät millään tavalla ole sopusuhteessa keskenään. Erittäin kevyillä perusteilla kielletyn tavan noudattamisesta voi seurata pahin mahdollinen rangastus, kaikista läheisistäsi erottaminen. Kuulostaako kohtuulliselta?
Lisäksi Raamattu itse kieltää "menemästä yli sen mitä on kirjoitettu", joten eikö tässä nimenomaan tulisi enemmin noudattaa tuota Raamatun käskyä ja luottaa siihen että Luoja on sanassaan kieltänyt suoraan ne asiat, jotka eivät häntä miellytä.

Miksi Jehovan Todistajilta sitten kielletään syntymäpäivien vietto?
Tähän minulla ei luonnollisestikaan ole vastausta, mutta epäilen sen(kin) liittyvän siihen, että Todistajat halutaan pitää erillään "maailmallisista", omana yhteisönään joka on mahdollisimman vähän tekemisissä ulkopuolisten kanssa.

Löyhät on perusteet. Kertooko Raamattu Jeesuksen viettäneen valmistujaisia valmistuttuaan puusepäksi tai tupaantulijaisia muutettuaan eri asuntoon? Tapoja, jotka ovat yleisiä todistajien keskuudessa. (Vartiotorni 15.2.2010 s.3-5)

 
Eli siis onko kynttilät ylipäätään kielletty, vaiko vaan syntymäpäiväkakun kynttilät? (Mitä Raamattu Todella Opettaa, 16.luku s.154-163)


Lähteet:
www.jw.org
www.wol.jw.org
www.jwfacts.com
www.jw.survey.org

Huom. Kirjoitusta editoitu kissojen osalta, aiemmin kirjoitin että kissa mainittaisiin raamatussa, mutta kuten eräs lukija huomautti - näin ei ole. Pahoitteluni tästä.

1 kommentti:

  1. Kun kristityt pohtivat, pitäisikö piñatan rikkominen sisällyttää illanvieton ohjelmaan, heidän on otettava herkästi huomioon toisten omatunto (1. Korinttilaisille 10:31–33). Tärkeintä ei ole se, millainen merkitys tällä tavalla oli satoja vuosia sitten, vaan se, miten paikalliset ihmiset suhtautuvat siihen. On selvää, että mielipiteet vaihtelevat paikkakunnan mukaan. Tällaisista asioista ei ole siksi viisasta tehdä suurta numeroa. Raamattu sanoo: ”Älköön kukaan etsikö omaa etuaan, vaan jatkuvasti toisen etua.” (1. Korinttilaisille 10:24.)
    Herätkää 2003 https://wol.jw.org/fi/wol/d/r16/lp-fi/102003687
    Jännää, että piñatan kohdalla ei pakanallisella alkuperällä ole merkitystä, eikö? Ehkä joku hallintoelimen jäsen erehtyi jossain leikkimään sillä, niin piti maine puhdistaa?

    VastaaPoista

Lasten ja nuorten suojeleminen hyväksikäytöltä - mitä Jehovan todistajien järjestö tekee?

Jehovan todistajien järjestö on kautta historiansa tuonut vahvasti ilmi katolisen kirkon lasten hyväksikäyttöskandaalin. Sitä on käyt...