torstai 26. heinäkuuta 2018

Tarut joita tosina pidimme: Vedenpaisumus


Vedenpaisumus:


”Valtavan tulvan aiheuttama katastrofaalinen ihmisten ja eläinten tuhoutuminen Nooan päivinä (2370 eaa.). Jehova aiheutti tämän koko ihmishistorian suurimman tuhotulvan, koska jumalattomat ihmiset olivat täyttäneet maan väkivallalla. Vanhurskas Nooa ja hänen perheensä, kaikkiaan kahdeksan sielua, sekä valikoidut eläimet säilyivät elossa suunnattoman, arkkua muistuttavan arkin avulla.”
Raamatun Selittämisen Opas, 2. Osa




Jumala siis luo ihmisen omaksi kuvakseen. Pettyy sitten tämän moraalittomiin tekoihin, jotka ovat seurausta paratiisissa tapahtuneesta hyvän ja pahantiedon puun hedelmän syömisestä. Vihassaan Jumala päättää hävittää kaiken elävän, lukuun ottamatta Nooaa perheineen ja kahta jokaisesta eläinlajista (osasta seitsemää). Jumalan ohjeistuksesta Nooa rakensi valtavan arkin, keräsi kaikki eläimet eri puolilta maailmaa arkkiin jonka jälkeen kaikki muu elävä tuhoutui maailmanlaajuisessa vedenpaisumuksessa. Vedenpaisumuksen jälkeen maailma jatkui eläinlajien kannalta kuten ennenkin. 

Tarina kuulostaa jo tässä kohti mahdottomalta, mutta vielä hullumaksi se menee kun tarinaa lähtee pilkkomaan osiin. Itselleni heräsi jo todistajana ollessa kysymyksiä, joihin en keksinyt vastausta – niinpä siirsin asian sivuun enkä sitä liiemmin pohtinut.
Nyt tilanne on toinen, nykyisin voin kysyä ja jollen saa tyydyttäviä vastauksia voin hyväksyä jonkin asian olevan epätosi.


Tieteen valossa tuon kokoinen puinen arkki ei olisi kestänyt vedenpaisumusta, edes jos sellainen rakennettaisiin tällä osaamisella joka nykyään on. Miksi niin tarkat mitat ja ohjeet arkin rakentamiseen, jos sen selviytymiseen tarvittiin joka tapauksessa Jehovan suojelusta?


Miksi eläimet ylipäätään piti hävittää, eiväthän he olleet tehneet mitään pahaa? Miksi heidän piti myös kokea pelkoa ja kärsimystä ennen kuolemaansa vaikka olivat viattomia?





Miten kaikki eläimet eri maanosista ja mantereilta kerättiin arkkiin? Esimerkiksi pingviinit ja kengurut. Entäpä torakat, termiitit ja hyönteiset ympäri maailmaa – miten niistä valikoitiin kaikista uros ja naaras – mistä Nooa edes tiesi kaikkien näiden lajien olemassaolosta?


Miten kaikki maapallon eläimet mahtuivat arkkiin? Miten kourallisella ihmisiä oli aikaa ja kykyjä hoitaa tällaista määrää eläimiä – monin kerroin enemmän kuin yhdessäkään eläintarhassa – vuoden ajan. 


Miten petoeläimet eivät vahingoittaneet toisia eläimiä?


Miten ihmisten ja erityisesti eläinten ruokahuolto järjestettiin? Määrällisesti sitä tarvittiin valtavia määriä, lisäksi monella eläimellä on hyvin tarkka ja toisistaan poikkeava ruokavalio.


Miten ihmisten ja eläinten jätehuolto järjestettiin? Vuosi arkissa ja matkassa valtaisa määrä eläimiä, joista osa tuottaa valtavia määriä ulostetta päivittäin. 


Eri eläimillä eri tarpeet esimerkiksi lämpötilan ja kosteuden suhteen (esimerkiksi jääkarhu vs. aavikkorotta), miten tämä järjestettiin? 


Myös monia hyönteisiä, matelijoita, niveljalkaisia, matoja on ollut pakko pelastaa arkkiin, miten tämä tapahtui? Entäpä virukset ja bakteerit?


Entä elämä eteenpäin arkista poispääsyn jälkeen, jätettiinkö kaikki eläimet Araratin vuorelle? Mistä niistä kukin sai itselleen sopivaa ruokaa kun lähes kaikki kasvusto oli tuhoutunut? Miten kasvusto ylipäätään palautui, suurin osa kasveista ja niiden siemenistä olivat tuhoutuneet vedenpaisumuksessa. Entäpä lihansyöjät - menisi vielä vuosikymmenet, ennen kuin saaliseläinkanta olisi niin suuri, että se kestäisi lihansyöjien saalistuksen. 


Miten eri eläimet kulkeutuivat vedenpaisumuksen jälkeen eri mantereille – esimerkiksi Australiaan? Ei ole todisteita siitä, että sinne tai moneen muuhunkaan vedeneristämään paikkaan olisi kulkenut maasiltaa. Siirsikö luoja nämä eläimet sinne käyttäen voimaa joka ylittää tavanomaisen?


Merenelävillekään vedenpaisumustarina ei ole ongelmaton. Myös vedessä pärjäävät eläinlajit vaativat hyvin erityyppisiä olosuhteita. On lajeja, jotka pärjäävät vain suolaisessa vedessä ja lajeja, jotka pärjäävät vain makeassa vedessä. Miten kaikki lajit selvisivät kun maapallo oli yhden suuren meren peitossa?


Miksi nykyään lajien muutokset ja kehittyminen ei tapahdu niin nopeasti kuin heti vedenpaisumuksen jälkeen tuon Vartiotornin version mukaan tapahtui (olettaen, että mukana oli vain kantalajeja, ja niistä varioitui koko nykyinen eläinkanta)?


Maapallolta on löytynyt tulvaa vanhempia puita, miten tämä selittyy?


Entäpä vedenpaisumusta vanhemmat sivilisaatiot? Esimerkiksi  Gizan suuri pyramidi oli rakennettu noin 300 vuotta ennen vedenpaisumusta.
 

Raamatun kertomuksen mukaan Nooalla oli vuosi aikaa valmistautua vedenpaisumukseen, se tuntuu kovin lyhyeltä ajalta rakentaa valtaisa arkki ja valmistautua tähän kaikkeen. Samoin eläinten lastaamiseen varattu seitsemän päivän aika tuntuu kovin lyhyeltä ajalta tuon eläinmassan lastaamiseen. 





Kertomus maailmanlaajuisen vedenpaisumuksen tapahtuminen sen mukaan miten Raamatussa se kerrotaan vaatisi luojaa rikkomaan fysiikan lakeja ja paikkaamaan ihmeellä monta mahdotonta kohtaa. Miksi nähdä kaikki tämä vaiva ja suorittaa ihmiskunnan puhdistus tavalla, joka ei kestä tosiasioihin pohjautuvaa kriittistä tarkastelua ja johon tulevien sukupolvien olisi kovin vaikeaa uskoa. Lisäksi kun kysymyksiä on enemmän kuin vastauksia, on syytä pohtia koko tarinan todenperäisyyttä.

Tarina on sopinut sen aikaiseen, huomattavasti nykyistä suppeampaan maailmankuvaan ja ymmärrykseen. On mahdollista, että tarina on saanut alkunsa jonkinnäköisestä suuresta tulvasta, luonnonmullistuksia on ollut läpi ihmiskunnan historian – ja vedenpaisumustarina voi olla yksi sukupolvelta toiselle siirtynyt tarina joka sai alkunsa jostakin oikeasta tapahtumasta maapallolla.


Ps. Pienenä lisäanekdoottina kuva ensimmäisestä Kirjani Raamatun Kertomuksista - kirjasta, jossa kuvassa vedenpaisumuksesta näkyy hukkuvien eläinten joukossa myös dinosaurus. Myöhemmin dino poistettiin kuvasta (alempi kuva).

5 kommenttia:

  1. Eikö maa jakaantunut vasta Nooan pojan (Seem) pojan (Arm) pojan (Eber) Pelegin aikana?

    VastaaPoista
  2. En ole tietoinen, että näin olisi - mutta mielelläni kuulen siihen perusteet :) Ja kiitos kommentistasi, toivottavasti viihdyit blogissani! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kiittämästä, mielenkiinnolla luen erinomaisia kannanottojasi ja näkemyksiäsi!
      Vedenpaisumuksen jälkeen kolmannessa polvessa Nooan jälkeen 1 Mooses 10:25 "Eberille syntyi kaksi poikaa: Toisen nimi oli Peleg, sillä hänen aikanaan jakaantui maa..."

      Poista
    2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    3. Kiva kuulla että olet pitänyt teksteistäni :)
      Ymmärtääkseni merentutkimus osoittaa, että maanosien jakautuminen/eroaminen tapahtuu satunnaisia senttimetriä vuodessa - ei satoja metrejä, kuten olisi tarpeen, jos Australia erosi muista maanosista vain 4000 vuotta sitten. Lisäksi on monia erillisiä saaria (Tasmania, Madagaskar ym), joissa on ihan oma eläimistönsä ja kasvistonsa - jota ei esiinny muualla maailmassa.

      Poista

Lasten ja nuorten suojeleminen hyväksikäytöltä - mitä Jehovan todistajien järjestö tekee?

Jehovan todistajien järjestö on kautta historiansa tuonut vahvasti ilmi katolisen kirkon lasten hyväksikäyttöskandaalin. Sitä on käyt...