torstai 5. heinäkuuta 2018

# Best life ever (?)




Sosiaalisessa mediassa törmää jatkuvasti Jehovan todistajien käyttämään sloganiin ”best life ever”, paras elämä ikinä.  Mitä piirteitä liittyy Jehovan todistajien elämään? Kokemukset epäilemättä hieman vaihtelevat riippuen millaiseen seurakuntaan kuulut ja minkä ikäinen olet, mutta alle olen listannut yleisiä Jehovan todistajuuteen kuuluvia piirteitä. Voiko ”paras mahdollinen elämä ikinä” sisältää todella näin paljon rajoitteita: 

  • Tuomitseva ja tiukka ilmapiiri. Tiedän todistajia, jotka eivät esimerkiksi halua tämän takia käydä yhdellä oluellakaan kotikaupungissaan. Jotta eivät tule nähdyksi ja sitä myöten ”tuomituksi”.
  • Et voi vapaasti ja hyvin omintunnoin valita ammattiasi sen mukaan mitä haluat tehdä ja mitä kykyjä sinulla on. Korkeaa koulutusta moititaan ja paheksutaan laajasti, joten sen suorittaminen vaatii paksua nahkaa.
  • Vapaa-ajastasi kuluu viikoittain iso osa kokouksiin (kaksi kokousta viikossa), kenttäpalvelukseen (suositus vähintään kerran viikossa) ja perheen palvontailtaan (kerran viikossa). Tähän päälle vielä edellämainittuihin valmistautuminen sekä mahdollisten ohjelmaosuuksien valmistaminen sekä valtakunnansalin huoltoon liittyvät työt. Muuhun aikaa ei sitten juuri taida jäädäkään.
  • Joudut tukahduttamaan halut ja tarpeet seksuaalisuuteen ja hellyyteen mikäli et ole löytänyt aviopuolisoa, olet eronnut entisestä puolisostasi ilman Raamatullista avioeroa tai mikäli olet homoseksuaali. Tämä pitää sisällään kaiken seksuaalisen kanssakäymisen ja muun liian läheisen yhdessäolon (mm. yöpymisen yhdessä vaikkei seksiä harrastettaisi), sekä jopa itsetyydytyksen.
  • ”Best life ever” voi pian olla ”no life at all”, mikäli joudut hengenvaaralliseen tilanteeseen, jossa tarvitsisit verensiirtoa. Jehovan todistajana sinun odotetaan valitsevan kuoleman ja verensiirron välillä kuolema.
  • Tiukat säännöt mm. pukeutumisen ja ulkoasun suhteen, kuten myös säännöt tatuoinneista ja lävistyksistä. Ja kun sanon tiukat, tarkoitan tosiaan tiukat. Esimerkiksi miesten hiusten pituus, kasvokarvoitus, housujenlahkeiden tiukkuus – kaikissa näissä ollaan kovin pikkutarkkoja.


  • Et voi osallistua lähes mihinkään yleisiin juhlapäiviin. Poislukien ehkäpä häät ja valmistujaiset. Muita yleisiä juhlia en nyt keksi joihin todistajat vapaasti saisivat osallistua. Erityisesti lapsilla koulussa ja päiväkodissa on tämän suhteen haasteita. Juhlapyhiin liittyy paljon askarteluja, valmisteluja ja juhlia, joihin lapsi ei voi osallistua. Kielto juhlapyhien vietosta eristää todistajat niistä sukulaisista ja perheenjäsenistä, jotka juhlia viettävät - perheiden yhteiset traditiot eivät enää ole mahdollisia.
  • Joudut karttamaan sellaisia ystäviä ja perheenjäseniäsi, jotka eivät enää halua olla Jehovan todistajia. Voit siis menettää mahdollisesti loppuelämäksesi läheisen ystäväsi, isäsi, äitisi, sisaresi tai jopa lapsesi.
  • Mikä ehkä suurin, et ole vapaa omiin mielipiteisiisi vaan joudut tukahduttamaan ne. Jos Jehovan todistajana olet eri mieltä jostakin opetuksesta, käytännöstä tai järjestön kannasta, et ole ilman seurauksia vapaa sanomaan sitä ääneen. Kenellekään.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lasten ja nuorten suojeleminen hyväksikäytöltä - mitä Jehovan todistajien järjestö tekee?

Jehovan todistajien järjestö on kautta historiansa tuonut vahvasti ilmi katolisen kirkon lasten hyväksikäyttöskandaalin. Sitä on käyt...