keskiviikko 12. syyskuuta 2018

Mitä voimme tehdä?

Olen miettinyt viime aikoina paljon otsikon kysymystä. Mitä voimme tehdä järjestössä olevien läheistemme hyväksi? Miten voisimme saada heidät jälleen osaksi elämäämme?
Olen myös pohtinut asiaa hieman toisenlaiselta näkökannalta. Entä jos läheiseni on onnellinen Jehovan todistajana, onko minulla oikeutta viedä sitä häneltä pois? 

Näen läheisteni elämässä asioita, hyviä asioita, jotka saattavat olla seurausta todistajanaolosta. Mutta näen myös hyvin ikäviä ja haastavia asioita, jotka saattavat olla seurausta siitä. Joka tapauksessa tiedän, että polku "heräämisestä" tasapainoiseen elämään "maailmassa" tulee olemaan heille - kuten se on ollut itsellenikin -  pitkä. Itselleni se on täysin ollut vaivan arvoista, mutta onko se heille?

Koen vahvasti, että Jehovan todistaja - kuplalle olisi tehtävä jotain. Niin laajemmin käsittämään kaikkia todistajia kuin myös ihan lähipiiriäni. Mutta mitä se voisi olla, mitä voisimme tehdä?

Haluan kirjoittaa oman, erillisen postauksen siitä, mitä ajattelen toiminnasta läheisten herättelemisessä - tässä postauksessa pohdin asiaa laajemmin - miten voisi tavoittaa Jehovan todistajia ja saada heidät pohtimaan totuuttansa laajemmin ja objektiivisemmin?

Oma kokemukseni, joka mahdollisesti poikkeaa merkittävästikin jonkun toisen kokemuksesta, oli että esimerkiksi iltapäivälehtien raflaavalla kirjoittelulla ei juurikaan ollut vaikutusta todistaja-minuun. Kupla oli niin vahva, että siitä jonkin asian läpipääseminen ei ole helppoa ja aivopesu niin voimakasta, että alitaju keksii jokaiselle uutiselle jonkin perustelun. Olenkin ajatellut, että asiat pitäisi siis esittää mieluummin kysyvästi ja kysymyksiä ja pohdintaa herättävästi, niin että todistaja jää pohtimaan vastausta itse - suorat syytökset tuntuvat liukuvan kuin vesi hanhen selästä.

Kaikenlainen "agressiivinen" vastustaminen, esimerkiksi valtakunnansaleille tunkeutuminen kokousten aikaan ynnä muu ei mielestäni toimi lainkaan. Ulkomaisia videoita tällaisesta löytyy Youtubesta monia. Tällainen toiminta ei omasta mielestäni ole rakentavaa, kypsää eikä toimivaa. Lisäksi se vain vahvistaa todistajien käsitystä "luopioiden" vihamielisestä toiminnasta sekä vahvistaa heidän tunnettaan siitä että heitä vainotaan koska näin ennustettiin Raamatussa.

Mikä kenties voisi toimia?

Kysymysten esittäminen

Kun todistaja joutuu itse pohtimaan kysymykseen vastauksen, voi hän oivaltaa ettei joko pysty antamaan siihen järjellistä vastausta tai järjellinen vastaus ei ole linjassa järjestön opetuksen kanssa.

Piilotettujen asioiden paljastaminen

Monikaan "rivijulistaja" ei tiedä mitä pinnan alla tapahtuu. He eivät tiedä miten todistajien kirjallisuudessa on lainattu väärin ja suoranaisesti jopa vääristelty lainauksia eri lähteistä. He eivät tiedä totuutta monestakaan järjestelystä, kuten esimerkiksi tästä lahjoitusjärjestelystä.
Näitä asioita on mielestäni tärkeää nostaa esille, ja tässä esimerkiksi Johanneksen poika - blogi tekee hienoa työtä.

Asioiden ja todisteiden molempien puolien korostaminen

Jehovan todistajien suosiessa vain omaa kirjallisuuttaan jää heiltä kuulematta toinen puoli asioista. Jos ja kun todistajien kirjallisuus kertoo vain ne kommentit, kokemukset ja faktat, jotka soveltuvat heidän agendaansa, jää se toinen puoli kokonaan tietätämättä ellei todistaja itse aktiivisesti lue ja tutki aineistoa laajemmin muualtakin kuin Vartiotornin aineistosta - ja se lienee harvinaista. Esimerkkinä vaikkapa veren turvallisuus. Valtaosa todistajista on lukenut vain veren käyttöön liittyvistä riskeistä, heillä ei välttämättä ole kovinkaan oikea kuva asiasta.

Vaikka argumentit ja suunnitelma olisivat hyviä, on homma kaikkea muuta kuin helppo.
 
Miten saisi tavoitettua todistajia laajemmassa mittakaavassa kuin vain yksittäiset ovelle eksyneet kenttäilijät?

Miten saisi todistajia tutustumaan aineistoon? Esimerkiksi kirja Vartiotornin Varjossa oli koskettava ja herättelevä teos, mutta kuinka moni aktiivinen todistaja sen on lukenut?

Itseä kiinnostaisi kovasti joidenkin ulkomaalaisten videoiden ja artikkeleiden suomentaminen. Englannin kielellä on paljon huikeaa materiaalia, sekä nettiartikkeleiden että Youtube-videoiden muodossa.
Samoin on monia kirjoja, joita olisi mahtavaa saada suomenkielelle.
Aika on toki arjessa kovin rajallista, mutta tämä voisi olla sellainen asia joka voisi olla toteutettavissa.

Kirjoitan tämän postauksen sinänsä vailla vastauksia. En tiedä miten tuoda todistajien tietouteen näitä asioita. Pohdin keinoja, ja jokainen askel on eteenpäin. Tämän kirjoituksen päällimmäinen syy ja toive on, että tämä herättäisi keskustelua ja kuulisin myös mieluusti teidän mielipiteitänne.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lasten ja nuorten suojeleminen hyväksikäytöltä - mitä Jehovan todistajien järjestö tekee?

Jehovan todistajien järjestö on kautta historiansa tuonut vahvasti ilmi katolisen kirkon lasten hyväksikäyttöskandaalin. Sitä on käyt...