sunnuntai 14. lokakuuta 2018

Älä mene yli sen mikä on kirjoitettu

Jehovan todistajien kirjallisuus tuo usein esiin sitä, miten hienoa on että Luoja on antanut seuraajilleen omantunnon ja periaatteita - tiukan sääntölistan sijaan. Samaan aikaan myös kritisoidaan fariseuksia, jotka tekivät sääntöjä jokaiseen pikkuasiaan niin, että kansa oli täysin uuvutettu. Kirjallisuus korostaa myös, että ei tulisi "mennä yli sen mitä on kirjoitettu" (Raamattuun). Nämä kaikki tuntuvat kovin ristiriitaisilta sen rinnalla, kuinka paljon Jehovan todistajilla on pienimpiäkin yksityiskohtia koskevia sääntöjä, jotka eivät edes ole Raamatulla perusteltavia. Toki Raamatun tekstiä voidaan venyttää niin, että se saadaan sopimaan sääntöön kuin sääntöön - mutta esimerkiksi Raamatun suhtautumista ahneuteen on käytetty perusteena kiellolle arpajaisiin osallistumiseen. Pieni jännitys raaputettavasta arvasta, jossa pääpalkintona on useimmiten korkeintaan kolmenumeroisia summia, on mielestäni melko kaukana ahneuden kuolemansynnistä. 
Listasin mielessäni päällimmäisenä olleita sääntöjä, kieltoja tai käytäntöjä, joihin en löydä vastinetta Raamatusta. Lista jatkuisi luultavasti vaikka kuinka pitkälle, avataan keskustelu näillä :)


- Partakielto
- Kokouspukeutuminen: naisilla hame, miehillä puku
- Maljan nostaminen, lasin kippistäminen
- Arpajaiset, lotto, vedonlyönti
- Syntymäpäivät
- Tietyt liikuntamuodot, kuten jooga (ainakin omassa seurakunnassani aikanaan ei tätä hyväksytty)
- Korkeakoulutus
- Tupakointi (tämä tapa ei tee sinulle hyvää, muttei Raamatussa kielletty)
- Itsetyydytys
- Lävistykset (miksi korvien lävistys on ok, mutta esimerkiksi napalävistys paheksuttu?)
- Monet juhlapäivät, esimerkiksi äitienpäivä, isänpäivä, nimipäivä
- Tuntirajoitus avustavaksi palvelijaksi tai vanhimmaksi. Nimitystä on turha odottaa, jos kenttäpalvelusraportissa ei ole kuukausittain riittävästi tunteja
- Olet "toimeton julistaja", jos et jätä kenttäpalvelusraporttia
- Betelissä ruokapöydän päädyssä istuu aina mies. On erikoista, miten pienilläkin nyansseilla halutaan muistuttaa eri sukupuolten arvojärjestyksestä.
- Hullunkuriset taputussäännöt kokouksissa. Taputtaa saa jos nimityksistä ilmoitetaan, taputtaa ei saa jos erotettu otetaan takaisin (tosin jälkimmäinen vaihtunut muutamaan otteeseen, joten en edes tiedä mikä tämänhetkinen käytäntö on)


Vartiotorniseura on mestari käyttämään eri metodeita sääntöjen perustelemisessa. Osassa käytetään perusteena sitä, että Raamattu kieltää ko. asian, osassa taas että vaikka Raamattu ei kiellä niin se ei myöskään kannusta asiaan. Riippuen siitä, miten mikäkin omaan agendaan parhaitan sopii. On myös paljon asioita, joita ei edes perustella - ne vaan ovat vuosien mittaan syntyneitä käytäntöjä ja kirjoittamattomia sääntöjä. 

Herätkää 1975 22/11 s. 21–22
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lasten ja nuorten suojeleminen hyväksikäytöltä - mitä Jehovan todistajien järjestö tekee?

Jehovan todistajien järjestö on kautta historiansa tuonut vahvasti ilmi katolisen kirkon lasten hyväksikäyttöskandaalin. Sitä on käyt...