lauantai 20. lokakuuta 2018

Jehovan todistajat ja homoseksuaalisuus


Tämä kirjoitus on yksi vaikeimpia, joita olen kirjoittanut. Ystäväni, kolmekymppinen mies, päätyi joitain kuukausia sitten kaikkein ikävimpään ratkaisuun, oman elämänsä päättämiseen.
En ole hänen suorassa lähipiirissään, joten en tiedä tapauksen yksityiskohtia - eikä tietenkään tarvitsekaan. Enkä luonnollisesti voi millään muotoa väittää tietäväni kaikkia syitä hänen ratkaisuunsa. En usko että kukaan päätyy noin lopulliseen ratkaisuun vain yhdestä syystä, tilanteet ovat varmasti monimutkaisia ja niihin liittyy monia asioita.
Ystäväni oli homoseksuaali. Homoseksuaali Jehovan todistaja. Voisin keksiä aika monta helpompaa yhdistelmää. Tiedän, että hän kipuili asian kanssa. Välillä hän yritti kovemmin elää yksin ja keskittyä uskontoon, tienraivasikin - välillä hän ei pystynyt siiheen ja hänellä oli seurustelusuhteita miesten kanssa. Tiedän, että hänellä oli vaikeuksia hyväksyä itseään, mahduttaa itseään Jehovan todistaja - muottiin, olla oma itsensä. Hän joutui salaamaan suhteitaan perheeltään, ystäviltään - lisäksi kamppailemaan huonon omantunnon kanssa, olihan hän lapsesta asti oppinut sellaisen suhteen olevan syntiä. Enkä voi olla ajattelematta, etteikö kaikella tällä olisi ollut vaikutusta hänen henkiseen umpikujaansa. 
Uutinen hänen kuolemastaan oli musertava. Tunsin niin voimakasta vihaa järjestöä kohtaan, että sitä on vaikeaa edes kuvailla. Enkä pysty kuvittelemaan perheen ja lähipiirin tunteita, heidän, jotka rakastavat järjestöä ja sen opetuksia tietäen kuitenkin samalla, että ne tekivät heidän läheisensä elämästä kovin raskasta. Ja ystäväni tarina ei ole ainutlaatuinen, Jehovan todistajissa on samaa sukupuolta kohtaan vetoa tuntevia ihmisiä samassa suhteessa kuin muussa väestössä, ja heillä kaikilla on kova kamppailu käytävänään.

Jehovan todistajien käsitys homoseksuaalisuudesta lähtee siitä, että tuo tapa on opittu ja siksi siitä voi myös oppia pois.
Kirjallisuudessa on viitattu mm. epäterveen viihteen katsomisen tai jopa masturboinnin saattavan johtaa homoseksuaalisuuteen. 

Ihmisen kaipuu rakkauteen, läheisyyteen ja seksiin saa toisinaan heteroseksuaalin ihmisen muodostamaan homoseksuaalisia suhteita (ja päinvastoin), tämä näkyy esimerkiksi vankiloissa ja sisäoppilaitoksissa. He kokevat yleensä edelleen olevan seksuaaliselta suuntautumiseltaan jotain muuta kuin millaisessa suhteessa noissa olosuhteissa elävät. 
Suurin osa maailman homoseksuaalisissa suhteissa elävistä ovat kuitenkin kokekeneet lapsuudesta tai teini-iästä saakka tunteneensa vetoa omaa sukupuoltaan kohtaan ilman mitään vankilaan rinnastettavaa olosuhteiden luomaa painetta. Näitä kahta tilannetta ei siis voi täysin rinnastaa keskenään, mekanismit ja syyt ovat täysin erilaiset.

Nykyään Jehovan todistajien kirjallisuuskin myöntää - ainakin jossain määrin - että seksuaalinen suuntautuminen voi olla synnynnäistä. Nykylinja tuntuu olevan, että voit tuntea olevasi homoseksuaali, mutta se ei tarkoita sitä, ettet voisi karttaa homoseksuaalista käytöstä. Että kaikkia haluja ei tule seurata. Ihminen, toisin kuin eläin, voi hallita "luonnottomia halujaan" ja pidättäytyä homoseksuaalisuuteen kuuluvista teoista.

Onko se näin yksinkertaista? Kuinka yksinkertaista on elää koko elämänsä kieltäen itselleen luontaiset tunteet, toiveet ja halut? Kuinka helppoa on hyväksyä ettei ole koskaan mahdollista nauttia romanttisesta rakkaudesta, seksistä tai parisuhteesta?
Miltä tuntuu vihata jotain mitä olet, pitää sitä pahana, ällöttävänä ja perverssinä? Tuntea jatkuvaa, musertavaa huonoa omaatuntoa ajatuksistasi ja haluistasi?
 

Onko valinta todella näin yksinkertainen?
Luoja ei luonut ihmiseen vetovoimaa jotakuta samaan sukupuoleen kuuluvaa kohtaan, kuitenkin tätä vetoimaa tuntee valtaisa määrä ihmisiä?



Yleisen tiedon kasvaessa, on alettu ymmärtämään että seksuaalisuus on paljon moninaisempi asia kuin määritelmä homo- tai heteroseksuaalisuudesta. Seksuaalisuuden oltua aiemmin tabu, ei asioista ole puhuttu eikä sitä ole pystytty tutkimaan samalla tapaa kuin nykyään. Lähes jokainen vapaasti ajatteleva, seksuaalisuutensa kanssa sinut oleva aikuinen ihminen myöntänee, että seksuaalisuuteen liittyy monia muitakin vivahteita kuin vain miehen ja naisen välinen yhdyntä. Ja se on ihan normaalia, koska seksuaalisuus vain on kovin moninaista. Se on kuin ihmisen persoona. Seksuaalisuutta, kuten persoonaakaan, ei voida määritellä tiukkoihin lokeroihin.

Toivoisin jokaisen kristityksi itsensä mieltävän pohtivan tilannetta toisen ihmisen näkökulmasta. Sen, joka ei ehkä mahdu siihen kapeaan muottiin, jonka Jehovan todistajien uskonto on muokannut. Toivon, että joskus ihmisyys ja avarakatseisuus olisivat vallitsevia arvoja niin, että kaikki tuosta muotista ulkopuoliseksi itsensä kokevat ihmiset eivät joutuisi käymään läpi samaa mitä tänä päivänä joutuvat. 
Nuorta veljeä oikaistaan hänen liian metroseksuaalisesta pukeutumistyylistään (alaspäin kapenevat housunlahkeet). Heinäkuu 2016 tutkittava Vartiotorni. Hallintoelimen jäsenen Anthony Morrisin mukaan muotiteollisuudessa työskentelevät homoseksuaalit rakastavat nähdä tiukkoja vaatteita veljien päällä.

"The homosexuals are pushing for changing the laws to lower the age of consent and to legalize sex between adults and children. They are fighting for children’s rights, they say, and make themselves out to be crusaders."  - 22.6.1982 Awake! ("Homoseksuaalit ajavat eteenpäin lakimuutosta madaltamaan seksin suostumusikää sekä laillistamaan lasten ja aikuisten välisen seksin.")
"Lisäksi suuri osa homoseksuaalien seksistä on kaameaa, väkivaltaista ja suorastaan sadistista. -- Homoseksuaalit ovat ”mieleltään pimeydessä ja vieraantuneet Jumalalle kuuluvasta elämästä”". - 22.2.1995 Herätkää!

Englanninkielen taitoisille linkin takaa erään entisen Jehovan todistajan kokemus siitä millaista on yrittää tukahduttaa tätä piirrettä itsestään. Pyrin lähipäivinä ehtiä kääntämään tuon kirjoituksen tänne suomenkielellä luettavaksi.

Kokemus 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lasten ja nuorten suojeleminen hyväksikäytöltä - mitä Jehovan todistajien järjestö tekee?

Jehovan todistajien järjestö on kautta historiansa tuonut vahvasti ilmi katolisen kirkon lasten hyväksikäyttöskandaalin. Sitä on käyt...